Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

17 dekorációs technika WSC falapok díszítésére

Ebben a posztban összeszedek minden hasznos tanácsot és technikát, amit házi körülmények között is meg tudsz valósítani. Szó lesz alkalmazható eszközökről, és arról is, hogy mit nem érdemes használni. Mindezd gazdag képanyaggal tekintheted át, és több videót is láthatsz, amiben egy-egy technikát bővebben is megismerhetsz.

1. Színezés

Színezni lehet tollal, ceruzával, zsírkrétával, filctollal.

Tollakból leginkább a zselés tollakat ajánlom. Egy ötszínű készletet itt is megvásárolhatsz, de kisillió más színben is kapható, és extra precízen lehet vele színezni apróbb mintákat is. Fajtától függően szép fényes, vagy akár csillámos felületeket is létrehozhatsz velük. Fontos, hogy horgolás vagy utólagos felületkezelés (pl. lakkozás) előtt várd meg a festékréteg teljesen megszáradását, ezzel elkerülöd az maszatolódást.

Ha színes ceruzát használsz, akkor válassz jó minőségűt, ami erősen és szép teliszínben fog. Tökéletesen alkalmazható, precízen tudsz vele mintákat színezni.

A filctollal érdemes csínján bánni, mégpedig a fa szerkezeti tulajdonságai miatt. A filctollakban található vékony stiftben vízbázisú festékanyag van. A fa szerkezete alapvetően rostos, ezért minden terül rajta, ami vízbázisú. Könnyen elképzelhető, hogy szeretnél valamit precízen filctollal kiszínezni, de a festékanyag nem fog engedelmeskedni. El kezd terülni, terjedni a vonalakon kívül is. Ez persze nem azt jelenti, hogy felejtsük el a filctollat, csak óvatosan álljunk hozzá ezek tudatában.

2. Pácolás

A hígabb, vízbázisú, vízfesték jellegű festékek jól terülnek és ez nagyon hasznos, ha a falap egész felületét szeretnénk lefesteni. Az egyik legjobb megoldás a fapácok használata. Érdemes hobbibarát kiszerelésű és árú fapácokat használni, amik egymással is keverhetők és tovább hígíthatók. Itt a Bármitartó webshopban 13 színben találsz fapácokat

.

Csodás színt adnak a WSC horgolható faalapoknak, élettel töltik meg a felületüket és kiemelik a fa felületén található erezeteket. Fehér akril festékbe keverve színezőpasztaként is használhatod őket.
Ebben a videóban megtanulhatod a helyes használatukat is:

3. Akvarell hatás

A pácokat akvarell-szerűen is lehet alkalmazni, ekkor érdemes az alapot előbb akril festékkel lefestened. Az akril száradás után vízzáró rétegként fog működni, így a pácokat vékony ecsettel tudod felvinni a felületre, és nem fogja rögtön beszívni a fa. Ez a horgolt dobozt például így készítettem:

4. Akril festés, alapozás

Az akril festék azért is jó választás, mert hobbiboltokban kis kiszerelésben is elérhető nagyon sok színben. Jó alapja lehet más díszítési technikáknak is (pl. transzferálás, dekupázs), de önmagában is vékony ecsettel bármilyen mintát festhetünk vele. Bár vízbázisú, száradás után mégsem oldja a víz. Állaga sűrű, ezért helyesen higítva nem terül a fa felületén.

Ha csak egy alapozó rétegként szeretnéd használni, akkor szivacsecsettel, szivacshengerrel érdemes dolgozni. Hajszárítóval remekül rá tudsz segíteni a száradási folyamatra. Ha a furatokba festék kerülne, akkor fültisztító pálcikával érdemes kitörölgetni.

5. Táblafesték

A fentieken kívül még számos egyéb festéket is kipróbálhatsz Izgalmas választás lehet pl. a fekete táblafesték üzenőtáblák esetében:

6. Kőhatású effekt festék

A barkácsáruházak polcait is érdemes végignézni, mert számos olyan festék típust találhatunk, amellyel különleges felületeket hozhatunk létre. Ilyenek az ún. effekt festékek, melyeket általában spray formában vásárolhatunk meg. Ez a Bármitartó pl. kőhatású effekt sprayvel készült:

7. Fémhatású csillogó hatás

Létezik réz hatású, króm hatású, ezüst, arany spray is. Ezek használata előtt is érdemes előalapozni a horgolható fa alapokat, hogy a kellő csillogó hatás érvényesülni tudjon.

8. Lazúr

A lazúr tartalmaz festékpigmenteket és lakkot is, ezért az első számú előnyös tulajdonsága, hogy vízzáró réteget képez a fa felületén. Fontos megemlíteni a felvitt rétegek számát, ugyanis ha vékonyan hordod fel 1 rétegben, akkor látszódni fog a fa erezete, ha 2 rétegben, akkor teljesen elfedi azt. Az ilyen nagyfelületű fedéseket lapos, széles ecsettel praktikus végezned, ha figurát, alakzatot szeretnél alkotni, akkor inkább vékony, hegyes ecsetet javaslok. Stencilezésre is kiválóan alkalmas.

A webshopban 13 színben vásárolhatsz lazúrokat, amik vízbázisúak és egymással is tökéletesen keverhetők. Ebben a videóban megmutatom neked a lazúrozást szép tavaszi színekkel:

9. Nyomdázás guminyomóval

Remekül nyomdázható a WSC horgolható faalapok felülete, de itt is arra kell figyelni, hogy a nyomdapárnában lévő festékanyag milyen. A vízbázisú, ha nem alapozunk alá, akkor veszettül terülni fog. Lehet kapni oldószeres festékpárnákat is, amelyekkel csodálatos dolgokat varázsolhatunk a fára. Nyomdából a guminyomdákat javaslom leginkább. Pácolt felületre is nagyon jól működik a mintázás vele.

10. Falevél lenyomat

Nem csak boltban kapható nyomdákkal nyomdázhatunk. Akril festékkel bekent falevelekkel is egyedivé varázsolhatjuk a horgolható faalapokat. Ez a tálca például pontosan így készült:

11. Stencilezés

A stencilezés egy csoda! Olyan gyönyörű és precízen aprólékos mintákat lehet vele létrehozni, amit szabadkézi festéssel szinte lehetetlen. Jól kombinálható technika a pácolással festett alapoknál.

Stencilezéshez válassz jó minőségű, vékony, hajlékony, műanyag stencilt. Bár ezek nem a legolcsóbbak, megéri a beruházást, mert ha vigyázol rá, akkor bármennyiszer felhasználható. Itt a webshopban is találsz többféle jó minőségű, többször használható stencilt. A stencilezéshez a lazúrokat javaslom, de a hobbiboltokban beszerezhető akril festékekkel is tudsz dolgozni.
Ebben a videóban megmutatom neked a stencilezés alapjait:

12. Transzferálás

A transzferálással rajzot vagy feliratot át tudsz vinni pár perc alatt papírról a WSC falapok felületére. A transzferáláshoz szükséged lesz kinyomtatott grafikára, stencil folyadékra, némi maszkoló szalagra, egy fültisztító pálcikára és egy fa spatulára. Ha festeni akarod előtte a fát, akkor akril festék is fog kelleni. A legfontosabb, hogy csak lézernyomtatóval fog működni a dolog, és ha az eredeti grafikán szöveg vagy szám van (pl. újságpapírt, könyvet, órát ábrázol), akkor azt transzferálás előtt tükröznöd kell.

Mutatok pár képet, ami ezzel a technikával készült. A kis képekre kattintva megnézheted nagyobb méretben is a fotókat.

A Bármitartó webáruházban csomagban elérheted az összes szükséges alapeszközt többféle tematikájú grafikákkal.

Ebben a videóban pedig meg is mutatom, hogy hogyan kezdjél bele a dologba:

13. Dekupázs

Sokrétű technika, amivel a faalapokat ellenállhatatlanná teheted. Szükséged lesz hozzá dekupázs ragasztóra és szalvétára vagy rizspapírra. Meg persze milliónyi más eszközre, ha igazán szépet szeretnél készíteni. Akril festékekre, ecsetre, szivacsecsetre és akár egyéb dolgokra is, ha még szeretnéd cifrázni.

A dekupázzsal szalvétából vagy rizspapírból kivágott motívumot úgy ragasztjuk fel a falapra, mintha az mindig is egy lenne a fával, tehát ne látszódon a ragasztás. A magam részéről a rizspapírt jobban szeretem, mert egyszerűbb vele dolgozni és nem hólyagosodik fel, nem ázik szét.

Ha kipróbálnád a dekupázst, akkor rizspapír mintákat és ragasztólakkokat találsz a webshopban.

Ebben a videóban pedig az alapokat is megtanulhatod hozzá:

15. Pirográf

Egy korábbi, Nagy Klaudiával közös pirográf alkotás eredménye lett ez az óra:

A pirográf technika lényege, hogy egy felforrósított égető alkalmatossággal "rajzolhatunk", égethetünk a faalapok felületére motívumokat. Meg kell tanulni, hogy milyen erővel, milyen szögben érhetsz a fa felületéhez, ezért ennek a tanulási ideje hosszabb. Pirográf készülékek már pár ezer forintból beszerezhetők hobbiboltokban.

16. Rozsdásítás

Rozsdásítással készült ez a szarvasos kép:

17. Antikolás

Az antikolással úgy próbáljunk meg mesterségesen öregített fa felületeket létrehozni, hogy az teljesen természetesnek hasson. Itt a webshopban is beszerezhető antikoló paszta, amivel ilyen hatás érhető el:

18. Repesztés

A repesztés is egyfajta antikolási technika. Remekül beilleszthető a most oly divatos vintage vonalba is.

Sok fajta repesztés létezik. Egyfázisú például, amikor magát a festett felületet repeszti meg a felvitt repesztő anyag. Vagy két fázisú, amikor két különböző komponenst kell felvinnünk megfelelő sorrendben. A repesztés milyensége sem mindegy, létrehozhatunk nagy repedéseket vagy egészen finomvonalas, porcelán hatású repesztést is.

Repesztőlakk készletet itt találsz. A finomvonalas repesztésről ebben a videóban beszélek bővebben:

Ha a horgolható falapokról szeretnél többet megtudni, akkor várlak szeretettel a Horgolj fára! Facebook csoportunkba, melyet a képre kattintva egyszerűen elérhetsz:

Keresés