Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

Így számolj alapanyag költséget, ha pólófonalból horgolsz megrendelésre

Ez most egy rendhagyó poszt lesz. Nyugi, nem lettem valami megszállott matematika őrült, sem tanácsadó, semmi ilyesmi. Egyszerűen csak többször felmerült már ez a kérdés a Facebook csoportban is, ezért gondoltam, írok pár sort a témában.

Azt látom, hogy a pólófonal egyre népszerűbb, és ennek köszönhetően egyre többen horgolnak belőle eladásra is. Mert csak gyűlik-gyűlik a kész munka, a rokonoktól, barátoktól kezdve a szomszéd néniig már mindenki kapott egy-egy kosárkát, de a gondolat még mindig ott motoszkál a fejben, és a kéz már nyúl is a horgolótű után. Egy újabb darab van születőben... Ugye, ismerős ez a szituáció?

Adott egy pólófonal gombolyag, amiből készítettél egy szép kosarat, de fogalmad sincsen, hogy hogyan tudnád az alapanyag költséget kiszámolni? Most nem arra gondolok, hogy betippeled, hogy kb. a fele fogyott el, hanem arra, amikor forintra pontosan meg tudod mondani, hogy az a horgolt tároló neked mennyibe került.

A másik ilyen kérdés, amikor előre szeretné tudni a megrendelő, hogy egy 13 cm széles, 8 cm magas kosárka mennyibe fog kerülni. Ki tudnád számolni az alapanyag költségét?

Miért fontos ez egyáltalán?

Mert az alapanyag költsége nagyon sok mindent befolyásol a végső árad kialakításánál, kihagyhatatlan, hogy tisztába legyél vele.

Itt most nem mennék bele a (neked is) jó árazás többi kritériumába (munkaidő, profit, áfa, rezsi és társai kérdéskörbe), és a hobbi készítő és az ebből (akár részben) megélni akaró alkotó közötti eltérésekbe, egyéb adózási kérdésekbe. Itt most csak az alapanyag árának kiszámításához segítséget adni.

Azt a régi elavult kitalációt, hogy az alapanyag árát megszorzod akárhánnyal, és megkapod az végső eladási áradat, végleg felejtsd el, mintha nem is lett volna! Totális tévút...

Maradjunk tisztán csak az alapanyagnál most!

Első lépésként egy egyszerű konyhamérlegen mérd le az adott bontatlan gombolyagot, amiből dolgozni fogsz. Jelen esetben az enyém 325 grammos volt. Utána vágj le pontosan egy métert, és tedd azt is a mérlegre. Ebből a pasztell sárga fonalból egy méter 3 grammot nyom.

Mit tudtam meg ebből a két egyszerű lépésből? Sok mindent!

Például ki tudom számolni, hogy a nagy tekercsen 108 méter fonal van. Így azt is meg tudom már mondani, hogy 1 méter fonal 35 ft-omba került.

A következő lépésként horgoltam belőle. Jelenleg egy kör alapot, de természetesen lehetne ez egy teljes kosár is. A kész munkám 41 gramm lett, vagyis már azt is tudom, hogy 13,7 méter fonalat használtam fel, ami pontosan 480 forintba került.

Sőt! Még tovább is mehetünk. Egy harminc szemes kör alaphoz összesen 90 szemet horgoltam (6+12+18+24+30=90), amihez 13,7 méter fonalat használtam fel. Vagyis 1 horgolt szem kerekítve 15 cm fonalat vesz fel, és 5,25 Ft-ba került.

Így a fenti példánál maradva egy 13 cm széles, 8 cm magas kosár alapanyagköltsége tehát így áll össze:

  • 30 szemes köralap (90 szem összesen)+az oldal fala 4 sor (4x30 szem) + 1 sor perem horgolás
  • ez szemekre felszorozva 240 horgolt szem.

Vagyis ennek a kosárnak az alapanyag szükséglete 36 méter, alapanyag költsége pedig 1260 ft volt.

(Ha több színből dolgozol, akkor vissza fele is mérheted a gombolyagot a számoláshoz (mennyi maradt a végén a tekercsen súlyban). Ha horgolható faalapot is használsz a kosár készítésnél, akkor annak a súlyát is előre le tudod mérni, és levonni a kész munka súlyából.)

Nem életszerű? Lehet.

Sőt, egész biztos, hogy nem fogsz minden egyes kosarat, táskát, szőnyeget lemérni, mint ahogy én sem teszem, de egyszer mindenképpen érdemes kipróbálni, már csak a kíváncsiság miatt is, hogy az adott darab pontosan mennyibe is került. Hidd el, segít majd tisztábban látni az árazással kapcsolatos dolgokat!

Tartalomhoz tartozó címkék: horgolástechnika horgolósuli