Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Szingli fonalak - minden, amit tudni szeretnél róluk

Szingli fonalak - minden, amit tudni szeretnél róluk
Mire jó a szingli fonal? Miért szingli? És mire elég egy gombolyag? Mekkora tűt használj? Ezekre a kérdésekre adunk most választ.

1. Miért szingli?

Mert egyedülálló. Színben és kiszerelésben is.

2. Kinek ajánlom?

A szingli gombolyag jó választás lehet, ha éppen ismerkedsz a pólófonalas horgolással, de nem szeretnél sok ezer forintot áldozni rá első körben, hogy kipróbáld ezt a remek kézműves technikát. Megismerkedhetsz a különböző anyagokkal és fonal vastagságokkal, ráérezhetsz a különböző fogásokra, mindezt komolyabb anyagi ráfordítás nélkül.

Ha pedig már rutinosabb pólófonalas vagy, akkor biztosan előfordult már veled, hogy égen-földön kutattál egy-egy vágyott szín után, amiből a konkrét projekthez csak pár sorhoz való mennyiségre volt szükséged. A szingli gombolyagokkal könnyedén megvalósíthatod ezeket az elképzeléseidet.

A nagyobb gombolyagok esetén gyakran keletkezik maradék, nyeklő-nyakló megkezdett gombolyagok, melyeknek nem könnyű a praktikus tárolása sem. A szingli gombolyagoknál nincs ilyen probléma, annyit fonalat vásárolhatsz, amennyire valóban szükséged lesz.

3. Miből készülnek a szingli gombolyagok?

A szingli gombolyagok újrahasznosított anyagúak. A textilipari feldolgozás során keletkezett anyag szélekből készülnek. Éppen ezért nem létezik rá sztenderd anyag összetétel és vastagság sem.

Általánosságban elmondható, hogy magas pamut tartalmúak, azonban léteznek magasabb elasztán vagy lycra tartalmú anyagúak is, műszálasabb hatásúak, vagy speciális (pl. kötött) anyagból készültek is. Jellegéből adódóan és gyártótól függetlenül előfordulhat benne csomó és esetleg összevarrás, azonban ezek megfelelő horgolási technikával nyomtalanul eltüntethetők a kész munkádon.

Ha úgy érzed, hogy mégsem tudsz megbirkózni a hagyományos pólófonal esetleges tökéletlenségével, akkor szeretném a figyelmedbe ajánlani a Bármitartó LIGHT prémium pólófonalat, melyekről itt olvashatsz bővebben: 10+1 kérdés-válasz a Bármitartó LIGHT prémium pólófonalról

4. Mekkorák ezek a gombolyagok?

A szingli gombolyagok 20-22 méter hosszúságúak. A vékonyabb pólófonalból készült gombolyagokon ennél több anyag található.

5. Hány grammosak a gombolyagok?

Nem releváns grammban megadni a szingli gombolyagok súlyát, mert a fonal vastagsága szerint ez teljesen változó.

6. Mit tudsz belőle készíteni?

Több dolgot, mint hinnéd! Egy 15 cm-es ovális WSC horgolható faalapból készült magasabb bármitartóhoz vagy egy 20 cm-es alacsonyabbhoz, ezen kívül textilékszerekhez, táskadíszekhez, díszítő sorokhoz, apróbb projektekhez, vagy más színekkel kombinálva nagyobb munkákat tudsz vele garantáltan egyedivé varázsolni. Önmagában is használhatod, 2 gombolyagból például már egész csinos kis bármitartót horgolhatsz magadnak.

7. Miért lehet eltérő a gombolyagok mérete?

A gombolyagok mérete az anyag vastagság miatt eltérő lehet. A vékonyabb fonalból készültek kisebbek, a vastagabb fonalból készültek nagyobbak. Egy átlagos szingli pólófonal gombolyag olyan kényelmes, tenyérbe illő méretű.

8. Honnan tudod, hogy melyiket válaszd?

Nincs annál idegesítőbb, mint amikor kinézel egy színt egy webáruházban, amiből egy csinos kis táskát szeretnél horgolni, majd érkezik egy hüvelykujj vastagságú fonal, amiből ez lehetetlen küldetés lenne. Szeretném, ha a horgolás számodra valóban élmény és sikerélmény lenne, éppen ezért a Bármitartó webshopban minden szingli gombolyagnál feltüntettem neked a vastagságra és rugalmasságra vonatkozó adatokat. Így sokkal könnyebb dolgod van, amikor a színeket összeválogatod.

9. Hogyan tudod kiszámolni, hogy mennyi gombolyagra lesz szükséged, ha horgolható faalapra dolgozol?

Nézd csak, készítettem ehhez neked egy szuper táblázatot, amiben benne van az összes alapforma és a kalkulált fonal mennyiség hozzá: Mennyi pólófonalra van szükségem a horgolható falapokhoz?

10. Milyen méretű tűt válassz hozzá?

Ezeket a tű méreteket javaslom a szingli gombolyagokhoz:

  • nagyon vékony: 5-6-os tű
  • vékony: 7-8-as tű
  • átlagos: 9-10-as tű
  • vastag: 12-as tű
  • nagyon vastag: 15-ös tű

11. Horgolható faalapokhoz melyiket szingli gombolyagot válaszd?

A horgolható faalapokhoz a legjobb választás a vékonyabb fajták, illetve az átlagosból a rugalmas típusúak. A webshopban tudsz szűrni vastagságra és rugalmasságra is.

A vastagabb szingli gombolyagokat nem javaslom a horgolható faalapokhoz. Ha mégis egy ilyen paraméterekkel rendelkező szín rabolta el a szívedet, akkor hosszában kettévágva vékonyabbat varázsolhatsz belőle, és nem mellesleg a hosszát is megduplázhatod.

12. Pótolható színazonosan, ha kellene még belőle?

A hagyományos, újrahasznosított anyagból készülő pólófonalak nem pótolhatók teljesen szín azonosan. Igyekszem a legnépszerűbb árnyalatokból közel azonosan pótolni a készletet, de azt javaslom, hogy ha fontos, hogy ugyanolyan színnel tudd folytatni, akkor inkább vásárolj plusz egy-egy gombolyagot. Ha megmarad, biztosan lesz helye egy következő bármitartódban.

Tartalomhoz tartozó címkék: Szingli pólófonal
Az oldal tetejére