Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

Falapra horgolni pólófonallal

Létezik kör, ovális, négyzet falap, negyedkör, de még gitár, szív és lóversenypálya alakú is. Ezekből aztán alkothatsz merev aljú tálcát, zárható tündérdobozt, óralapot, zsepitárolót és még kismillió csinos lakberendezési tárgyat. Ha igazán stabil alapokra szeretnél horgolni, akkor használj falapot. A követklezőkben megtudod, hogyan kezdj neki, mire figyelj, mit kerülj el - így örömteli lesz a horgolás.

Mekkora horgolótűre lesz szükségem?

A Bármitartó horgolható fa alapokon 7 mm-es furatokat találsz, ez ideális méret a pólófonalas horgoláshoz. A kezdősornál szükséged lesz egy 5,5 méretű horgolótűre. A következő soroknál válthatsz nagyobb tűre, azonban azt javaslom, hogy ne legyen túl nagy a méretváltás (max. 7-es, 8-as tűvel folytasd). Minél nagyobb tűre váltasz, annál kevésbé lesz stabil a kosarad oldala, hiszen a horgolt szemek is nagyobbak lesznek.

Mennyi fonallal álljak neki?

Az attól függ, hogy mekkora alapot választottál, és milyen magas tárolót szeretnél horgolni. Általánosságban elmondható, hogy egy horgolt szem kb. 15 cm fonalat vesz fel. 1 horgolt sor pedig kb. 1,5 cm magasságú.

Ebből a táblázatból könnyen ki tudod számolni a szükséges fonalmennyiséget.

Melyik formájú falappal kezdjem?

Ha rutinos horgoló vagy, akkor gyakorlatilag bármelyik formát választhatod, biztos a sikerélmény. Ha kezdő vagy, esetleg kezdő horgolót szeretnél meglepni a kínálatból valamivel, akkor a javaslatom a 15 cm-es kör alakú alap a számodra.

Ez a legnépszerűbb és egyben legegyszerűbben meghorgolható méret és forma. A végeredmény pedig egy jól kihasználható méretű, praktikus tároló lesz.

Milyen fonalat válasszak hozzá?

Ha biztosra szeretnél menni és tökéletes végeredményre vágysz, akkor a mindig megegyező szálvastagságú, nem túl vastag, enyhén rugalmas fonalakat használj. Ilyen a Texturált, a Light és az Ombre színátmenetes prémium pólófonalak, valamint a Ruby lapos poliészter fonalak. Ezek mind kompatibilisek a Bármitartós falapokkal.

Hogyan kezdjem el?

  1. A horgolótűt helyezd az egyik furatba, húzd át a fonalat, és készítsd el az első rövidpálcát, majd haladj ugyanígy a következő furatoknál is.
  2. A fonalat ne erőből akard áthúzni! Ha nem jön át egyben, akkor félig áthúzva a másik kezeddel rásegíthetsz kissé, hogy áthúzd.
  3. A rendkívül vastag pólófonalak nem alkalmasak fa alapra horgolásra. Ha ilyennel találkozol esetleg, akkor hosszanti kettévágással tudod csökkenteni a szál vastagságát.
  4. A kezdő sor után hajtogasd fel az elkészült szemeket, hogy el tudd kezdeni az oldal meghorgolását. Ha a falapon minta van, és szeretnéd, hogy ez a kosarad belsejében látható legyen, akkor a fa alap mintás felülete a kezdősor meghorgolása közben végig elnézzen felőled.

Ebben a rövid videóban meg is mutatom neked a kezdősor elkészítését:

 

Befelé dől a kosaram, mit csináljak?

Ebben az esetben valószínű, hogy túl vékony a fonalad, esetleg túl rugalmas, és az húzza befelé a kosarad oldalát. Ha a fonal vastagsága engedi, akkor azt javaslom, hogy a kezdősorban minden 3. furatba dupla szemet horgolj. Ez általában megoldja a problémát.

Hogyan lehet a fára horgolt kosarakat tisztítani?

A fára horgolt kosaraknál érdemes az alapokat horgolás előtt kezelni, hogy ellenállóbbak legyenek. Erre kiválóan alkalmasak a webshop kínálatában elérhető lazúrok, melyek nem csak pigmenteket, hanem lakkot is tartalmaznak. A lazúrozott fa alapok enyhén nedves kendővel törölhetőek. A kosár fonal része áztatás nélkül, helyileg tisztítható. Mosógépben a fára horgolt kosarak nem moshatók.

Csak kosarat lehet a faalapokból horgolni?

Csak a fantáziád szab határokat. Térben és síkban egyaránt horgolhatók a faalapok. A horgolt kosarak mellett készíthetsz fali dekorációkat, üzenőtáblákat vagy csodaszép órákat is.

Nézd meg ezt az ihletadó videót:

 

Hogyan tudok tetőt készíteni a kosaraimnak?

Erre többféle megoldást tudok javasolni. Az alábbi két videóban megmutatom, hogy hogyan horgolj "rácuppanó" vagy "kupakszerű" fedelet a horgolható faalapok segítségével.

 

Hány szem kerüljön a szögletes formák kifli alakú sarokfurataiba?

A kifli alakú furatok nagyban segítik, hogy kényelmes legyen számodra a horgolás, mert annyi szem kerülhet bele, amennyit a fonalad vastagsága enged. Ha bizonytalan vagy abban, hogy hány szem kerüljön bele – például 3 vagy 4 - , akkor azt javaslom, hogy a nagyobbat válaszd, így tömöttebb, stabilabb lesz a kosarad. A kifli furat miatt az alakja is jobb lesz, és nem lóg ki a fa alap sarka sem, szépen körbeöleli a fonal.

Ez a videó a segítségedre lesz:

 

Mivel dekorálhatom a faalapokat?

 Erre számos lehetőséged van. Dolgozhatsz rá színes ceruzával, páccal, lazúrral. Gyönyörűen dekorálható dekupázs technikával, rizspapírral, transzferálással. Ebben a blogbejegyzésben 17 különféle falap dekorálási technikát mutatok be részletesen.

Tartalomhoz tartozó címkék: faalap horgolósuli