Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

Mi a pólófonal, mit lehet belőle horgolni és hogyan kezdd el?

Ez a pólófonallal kapcsolatos leggyakoribb kérdések és válaszok gyűjteménye.

Horgolj nagyban, haladósan! Alig egy, legfeljebb két óra alatt csinos táskát, helyes kis kosárkát tudsz horgolni, néhány óra alatt pedig akár szőnyeget is alkothatsz magadnak.

Mit lehet horgolni pólófonalból?

Fotókon mutatom - a kis képekre kattintva megnézheted nagyobb méretben is a fényképeket.

Táskákat:

Kosarakat és tárolókat:

Díszeket és ünnepi ajándékokat:

Faliórát, kopogtatót, virágtartót, zsebkendőtartót is:

... és még sok más lakberendezési tárgyat, például szőnyeget, puffot, párnát, papucsot és olyan holmit is, amire nem is gondolsz elsőre. Ugye már nyúlnál is a horgolótűhöz legszívesebben?

Mi is valójában a pólófonal?

Alapvetően kétfajta pólófonal létezik: prémium minőségű és az újrahasznosított anyagú. Mindkét fajtára igaz az, hogy vastagabb, mint a hagyományos fonal, ezért a horgolás sokkal haladósabb vele.

Prémium pólófonalak

Ha biztosra szeretnél menni, akkor érdemes a prémium pólófonalak közül válogatni. Ezek közös tulajdonsága, hogy a textil alapanyagot eleve fonalnak gyártják, így a gombolyagon belül végig egyenletes a szálvastagság, nincsen benne elvékonyodás, sem csomó.

Az egyik legnagyobb előnye pedig, hogy a hagyományos pólófonalakkal szemben jóval kisebb a súlyuk, így bátran horgolhatsz belőle táskát is, a súlya nem fogja húzni a válladat.

Az egyenletessége miatt a végeredmény esztétikailag is szebb lesz, a horgolt szemek minden esetben azonos nagyságúak lesznek. A prémium pólófonalak alapanyaga 100% pamut, színben utánrendelhetőek, ha nem lett elég egy munkádhoz a vásárolt mennyiség, tudod pótolni később is.

Újrahasznosított pólófonal

Ennek a változatnak nincs sztenderd vastagsága. Léteznek vékony pólófonalak és egészen vastagok is. A felhasznált anyagtól függően lehet egyszínű vagy mintás, rugalmas vagy merev. Általában magas a pamuttartalma, de vannak műszálasabb verziók is. Csinálhatsz belőle kosarakat, szőnyeget, textil ékszereket, egyéb használati tárgyakat. Táskához a súlya miatt kevésbé javasolt. A horgoláson kívül lehet fonni, szőni, makramézni, kötni vele.

Amire mindenképpen figyelj: az újrahasznosított pólófonalak minősége nagyon változatos. Általánosságban elmondható, hogy az egészen kiváló, csomó- és elvékonyodásmentes fonalaktól a kifejezetten egyenetlenig minden kapható az üzletekben.

Mivel alapvetően egy ruhaipari felesleg (maradék) újrahasznosításáról beszélünk, ezért ne várjunk tökéletesen hibátlan gombolyagokat, egy-két csomó azonban jó technikával még könnyedén elrejthető lesz. A prémium pólófonalakkal szemben nehezebb kiválasztani a megfelelő fajtát, hiszen felhasználás előtt nem lehet belelátni a gombolyagba.
Fontos tudni, hogy a hagyományos pólófonalak színben nem utánrendelhetőek. Ha elfogyna útközben, csak a meglévő készlet erejéig tudod pótolni, ezt érdemes belekalkulálni vásárlás előtt.

Ha nem tudod még, hogy ez a hobbi neked való-e, akkor a Bármitartó webshopban kisebb mennyiségben beszerezhetsz újrahasznosított anyagú pólófonalat, vagy időnként szemezgethetsz különleges pólófonal válogatások közül. Így nagyobb anyagi beruházás nélkül, kockázatmentesen kipróbálgathatod a különböző színeket. Egyedülálló módon, ezeknél a kisebb gombolyagoknál a vastagság és a rugalmasság is feltüntetésre került webáruházunkban, így még könnyebben tudsz majd dönteni, össze tudod válogatni a hasonló tulajdonságú fonalakat.

Miben különbözik a pólófonal a hagyományos fonalaktól?

A pólófonal vastagabb, ezért a horgolás sokkal haladósabb vele. Kifejezetten gyorsan elkészül egy horgolmány, ezért rengeteg időt spórolsz vele. Kezdőknek is hamar sikerélményt okoz, mert nem kell keresgélni az apró szemeket.

A végeredmény rusztikus és otthonos hatású lesz. Bármilyen stílusú otthonba jól beilleszthető holmikat tudsz horgolni pólófonalból - csak a színeket hozd harmóniába.
Azt tudnod kell, hogy a normál vastagságú fonalra készített horgolási minták viszont igényelhetnek némi átalakítást a pólófonal egyedi tulajdonságai miatt.

Légy bátor! Nem sikerül valami elsőre? Ne gond, a pólófonal hamar bontható és újra horgolható. Ez egy igazán vonzó tulajdonsága tud lenni, amikor a szárnyaidat próbálgatod.

Mire nem alkalmas ez a fajta fonal?

Ruhaneműkben és ágytakarókban nem érdemes gondolkodni. Ruhához túl merev, takaróhoz túl nehéz. Ha takarót szeretnél készíteni, akkor valamilyen a szintén vastag, de sokkal könnyebb és puhább fonalat érdemes választani.

Lehet-e mosni mosógépben?

A pólófonal alkalmas gépi mosásra, 30 fokon mindenféle károsodás nélkül tisztítható. Arra érdemes csak figyelni, hogy rengeteg vizet vesz fel, ezért a belőle készült nagyobb darabokat, pl. szőnyegeket érdemesebb kézzel tisztítani.

Mekkora tűt vegyek?

A prémium pólófonalak kényelmesen horgolhatók 7-es és 8-as tűvel.

A hagyományos pólófonalnak nincsen sztenderd vastagsága, ezért érdemes több méretű tűből is betárazni. Amire biztos hogy szükséged lesz, az egy 10-es méretű tű, de érdemes eggyel kisebbet (8-as) és eggyel nagyobbat is vásárolni (12-es). Ha szőnyeg készítésén is gondolkodsz, akkor egy 15-ös is a hasznodra lesz majd. Ha WSC horgolható fa alapokra is szeretnél dolgozni, akkor pedig egy 5,5-est is válassz a kezdősorhoz.

Mivel a pólófonal vastag, ezért az ujjaknak és a kéznek eleinte kifejezetten megerőltető lehet a horgolása. Érdemes kényelmes, ergonomikus kialakítású tűket választani, amikkel mindenképpen öröm a munka. Bizonyos mintáknál pedig a fémfejű tűkkel jobban fogsz boldogulni.

Sosem horgoltam még, hogyan kezdjem el?

Több segítséget is tudok neked nyújtani és mind teljesen ingyenes.

Heti inspiráció e-mailben

Ingyenes mintákat, ötleteket, inspirációkat és horgolós oktatóvideókat küldök e-mailben, átlagosan heti egyszer. Iratkozz fel te is a Bármitartó hírlevélre!

Pólófonal kisokos e-book

Kezdő horgolóknak szóló kisokos hasznos segítség lesz számodra. Mit lehet horgolni pólófonalból? Egyáltalán mi az a pólófonal és miért jó vele horgolni? Kattints ide az e-book letöltéséhez!

Tematikus, zárt Facebook csoport

A Pólófonalazz Velünk! - a kezdetektől érthetően, gyakorlatban egy zárt Facebook csoport. Ez Magyarország legnagyobb pólófonalas közössége: 15.000 hozzád hasonló pólófonal rajongó inspirálja egymást nap mint nap. Téged is szívesen látunk, barátságos a hangulat, egymást segítjük, tudsz kérdezni és másoktól ellesni a technikákat. A csatlakozáshoz kattints ide!

Youtube csatorna

Kb. 150 ingyenes videó vár ezen a csatornán a pólófonalas horgolásról, ezek segítségével lépésről-lépésre készítheted el a saját alkotásaidat. Mintákat, felhasználási ötleteket és sok gyakorlati tanácsot láthatsz itt.

Tartalomhoz tartozó címkék: horgolósuli