Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Mi az a pólófonal?

Próbáld ki a nagyban horgolást! Ha még nem volt szerencséd a pólófonalhoz, ragadj horgolótűt és készíts otthonos tárolókat, divatos táskát, szőnyeget magadnak mindössze pár óra alatt. Íme a leggyakoribb kérdések és válaszok gyűjteménye, legyen ez egy jól használható GYIK a pólófonalazáshoz.

Mi az a pólófonal, mit kell róla tudni?

Egy újrahasznosított, sokoldalú fonal fajta változatos vastagságban. A felhasznált anyagtól függően lehet egyszínű vagy mintás, rugalmas vagy merev. Általában magas a pamut tartalma, de léteznek műszálasabb verziók is. Egy nagy tekercs kb. 110 méter hosszúságú, ami elég egy jó nagy vagy több kisebb kosárhoz. Csinálhatsz belőle táskát, szőnyeget, textil ékszereket, egyéb használati tárgyakat. A horgoláson kívül lehet fonni, szőni, makramézni, kötni vele.

Amire mindenképpen figyelj: a pólófonalak minősége nagyon változatos. Az egészen kiváló, csomó és elvékonyodás mentes fonalaktól a kifejezetten egyenetlenig minden kapható belőle. Ez egyrészt függ a gyártó gépparkjától, hogy mennyire tudják precízen vágni a fonalnak valót, másrészt a hozzáállásán is, hogy egyáltalán fektet-e energiát abba, hogy selejtnek minősítse az olyan fonalat, amiben több centiméternyi vastagság különbség és sok csomó található.

Mivel alapvetően egy ruhaipari felesleg (maradék) újrahasznosításáról beszélünk, ezért ne várjunk tökéletesen hibátlan gombolyagokat, egy-két csomó jó technikával még könnyedén elrejthető lesz. Nehéz kiválasztani a megfelelő fajtát, hiszen felhasználás előtt nem lehet belelátni a nagy gombolyagba, mégis több száz kiló és sok ezer méter elhorgolt pólófonallal a hátam mögött azt mondom, hogy léteznek megbízható márkák, amik nagy valószínűség szerint nem fognak csalódást okozni. Ezt igazából ki kell tapasztalni. Arra pedig biztos, hogy lesz alkalmad, mert a pólófonal addiktív, egy tekercs soha nem elég belőle!

Ha nem tudod még, hogy ez a hobbi neked való-e, akkor Bármitartó webshopban kisebb mennyiségben is beszerezhetsz pólófonalat vagy szemezgethetsz különleges pólófonal válogatások közül. Így nagyobb anyagi beruházás nélkül, kockázat mentesen kipróbálgathatod a különböző színeket. Egyedülálló módon, ezeknél a kisebb gombolyagoknál a vastagság és a rugalmasság is feltüntetésre került, így még könnyebben tudsz majd dönteni.

Miben különbözik a pólófonal a hagyományos fonalaktól?

Mivel vastagabb, ezért a horgolás sokkal haladósabb vele. Nem kell keresgélni a szemeket, kezdőknek is hamar sikerélményt okoz. A végeredmény rusztikus és otthonos hatású lesz, színektől függően bármilyen stílusú otthonba jól beilleszthető és használható darabokat tudsz készíteni pólófonalból. Azt tudnod kell, hogy a normál vastagságú fonalra készített horgolási minták viszont igényelhetnek némi átalakítást a pólófonal egyedi tulajdonságai miatt.

Légy bátor! Nem sikerül valami elsőre? Ne gond, a pólófonal hamar bontható és újra horgolható. Ez egy igazán vonzó tulajdonsága tud lenni, amikor a szárnyaidat próbálgatod.

Miket lehet készíteni pólófonalból?

Gyakorlatilag bármit, kosarakat, szőnyegeket, párnákat, puffokat, táskákat, és sok olyan dolgot, amire nem is gondolsz elsőre. Mutatok pár példát, a kis képekre kattintva megnézheted nagyobb méretben is a fotókat.

Ugye már nyúlnál is a horgolótűhöz legszívesebben?

Mire nem alkalmas ez a fajta fonal?

Ruhaneműkben és ágytakarókban nem érdemes gondolkodni. Ruhához túl merev, takaróhoz túl nehéz. Ha takarót szeretnél készíteni, akkor ezt a szintén vastag, de sokkal könnyebb és puhább fonalat ajánlom a figyelmedbe.

Lehet-e mosni mosógépben?

A pólófonal alkalmas gépi mosásra, 30 fokon mindenféle károsodás nélkül tisztítható. Arra érdemes csak figyelni, hogy rengeteg vizet vesz fel, ezért a belőle készült nagyobb darabokat, pl. szőnyegeket érdemesebb kézzel tisztítani.

Sosem horgoltam, hogyan tudok tanulni?

Készítettem egy ingyenes és érthető Youtube sorozatot, amivel lépésről-lépésre megtanulhatod a pólófonalazás rejtelmeit. Ez a sorozat ma már több, mint 60 részes, folyamatosan bővítem új témákkal, a legnépszerűbb részeket közel harmincezren nézték már meg. A kezdő lépéseken túl találhatsz minta videókat, felhasználási ötleteket és sok-sok gyakorlati tanácsot. Ezenkívül létrehoztam egy csoportot is, ahol Téged is szívesen látunk, ha kíváncsi vagy mások mit és hogyan készítenek. A hangulat barátságos és segítő, itt tudsz kopogtatni hozzánk.

Mekkora tűt vegyek?

A pólófonalnak nincsen sztenderd vastagsága, ezért érdemes több méretű tűből is betárazni. Amire biztos hogy szükséged lesz, az egy 10-es méretű tű, de érdemes eggyel kisebbet (8-as) és eggyel nagyobbat is vásárolni (12-es). Ha szőnyeg készítésén is gondolkodsz, akkor egy 15-ös is a hasznodra lesz majd. Ha WSC horgolható fa alapokra is szeretnél dolgozni, akkor pedig egy 5,5-est is válassz a kezdősorhoz.

Mivel a pólófonal vastag, ezért az ujjaknak és a kéznek eleinte kifejezetten megerőltető lehet a horgolása. Érdemes kényelmes tűket választani, amikkel mindenképpen öröm a munka. Bizonyos mintáknál pedig a fémfejű tűkkel jobban fogsz boldogulni.

Keresés