Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

Búzaszem minta pólófonalból horgolva - kisokos

A búzaszem minta az egyik legnépszerűbb a pólófonalas horgolásban. A vastagabb szál miatt látványosan egymás felett rendezett szemek igazán szemet gyönyörködtetőek. Emellett pedig azért is nagyon kedvelhető, mert a horgolt bármitartókat és táskákat masszívvá, jó tartásúvá teszi.

Ránézésre sokan nem hiszik el, hogy ez a szép minta horgolt és nem kötött. Több olyan minta létezik, amely kötőtűvel és horgolótűvel is megvalósítható. Ilyen a búzaszem minta is.

Ebben a blogposztban ezekről lesz szó:

Hogyan készül a búzaszem minta?

Legelőször nézzük meg, hogy hogyan készül ez a minta, hova „bökjük” a tűt, hogy igazán szép végeredményt kapjunk. Ezt képeken és egy rövid videóban is mutatom.

 

Hogyan készül a láthatatlan sorzárás a búzaszem mintánál?

A meghorgolt sorok zárhatók a klasszikus kúszószemes összekapcsolás-láncszem soremelés kombóval, de van ennél sokkal szebb, kívülről láthatatlan megoldás. Ebben a videóban mutatom, hogyan csináld:

 

Hogyan váltsunk színt?

A búzaszem minta igen mutatós, ha nem egy színnel dolgozunk végig, hanem (akár) soronként színt váltunk, és ezzel csodaszép színátmeneteket alkotunk.
A videóból kiderül, hogyan tudsz egyszerűen színt váltani:

 

Búzaszem minta szaporítása és fogyasztása

Fontos, hogy ismerjük, hogyan lehet szaporítani és fogyasztani a búzaszem mintát. Ezen alaptechnikák ismeretében szabadon játszhatunk a horgolt kosarunk alakjának kialakításában, öblösíthetjük, vagy szűkíthetjük a munkánkat:

 

Alapformák búzaszemes horgolással

Búzaszem mintával gyakorlatilag bármilyen alapforma létrehozható, legyen szó akár körről vagy háromszögről. Ezek az alapok lehetnek kosár aljak, készülhet belőlük táska, vagy akár szőnyeg is.

 
 

Segítség, dől a mintám!

Ahhoz, hogy a búzaszem minta tökéletes legyen, ezeket tudod megtenni:

  • Válassz megfelelő méretű tűt,
  • a fonalad ne legyen túl rugalmas
  • amikor a szem közepén áthúzod a fonalat, törekedj rá, hogy a tűn lévő hurokkal egy magasságba kerüljön
  • ne akard túl szorosan horgolni,
  • gyakorolj, érezz rá a fonalra, legyenek a szemek egységes szorosságúak,
  • a búzaszem minta akkor a legszebb, ha a fonal jó minőségű, végig egységes szálvastagságú.

Nézz körül prémium pólófonalaink között, a legszebb eredményt a Texturált prémium pólófonallal érheted el, de a Disc és a Light fonalainkkal is csodás lesz a végeredmény.

 

Lehet-e a búzaszem mintát oda-vissza horgolni?

Biztosan benned is felmerült már a kérdés, hogy a búzaszem minta alkalmas-e arra, hogy oda-vissza horgoljuk. A rövidpálcánál adja magát a dolog, egyszerűen megfordítjuk a munkánkat, horgolunk egy láncszem soremelést, és már haladhatunk is visszafelé. A búzaszemnél nem ilyen egyértelmű a dolog, de nem lehetetlen megoldani. Ebben a videóban mutatom, hogyan horgold:

 

Tapestry technika búzaszem mintával

Búzaszemmel izgalmas mintákat varázsolhatunk a kosarainkra legyen szó akár egyszerű geometrikus alakzatokról, vagy igazán összetett, több színnel készült formákról. Biztosan láttál már cuki állatos horgolt kosarakat: ott is a búzaszem minta a nyerő tapestry technikával. Egy négyzetrácsos papírlap és egy ceruza segítségével könnyedén tervezhetsz saját mintákat is. A videóban megmutatom ennek alapjait:

 

Kimaradt valami?

Ha a cikket végigolvasva hiányérzeted van, esetleg valami nem érthető, kérlek írd meg nekem!

Tartalomhoz tartozó címkék: horgolástechnika