Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

A karácsony klasszikus színei: piros és fehér

Minden évben vannak éppen aktuális ünnepi trend színek, de a hagyományos karácsonyi árnyalatok sosem válnak időszerűtlenné. Piros és fehér. Két újra és újra visszatérő árnyalat, mely az ünnep közeledtével kapnak igazán nagy hangsúlyt a kreatív alkotásokban is.
Nem titok, év végén ez a Bármitartósok két kedvenc és legkeresettebb színe. Éppen ezért ebben a bejegyzésben két mini videóval és egy mintaleírással szeretnék neked ötleteket adni, hogy milyen apró ajándékokat, vagy dekorációkat tudsz készíteni ezekből a megunhatatlan klasszikus karácsonyi árnyalatokból.

Hogy igazán változatos legyen, a horgoláson kívül kicsit kalandozunk a pólófonal egyéb felhasználási módjai között is.

Pólófonallal bevont gömbök

Ezzel a technikával kb. 15 éve ismerkedtem meg, de csak egy-két éve tudatosult bennem, hogy a különböző szövet darabok mellett a pólófonal is tökéletesen alkalmas rá. Gyarorlatilag beburkoljuk vele a sniccerrel bevágott polisztirol gömböket, majd kedvünkre díszítjük, a végeredmény pedig pár igazán szép saját készítésű karácsonyfadísz.

Kellékek, amire szükséged lesz:

Videó - így készítsd el:

 

Karika díszek

Kicsit a makramé világába kalandozhatunk ezekkel az egyszerű, de látványos karika díszekkel. Nem kell semmilyen bonyolult dologra gondolni, egyszerű áthurkolások adják ezt a spirálisan váltakozó szín mintázatot. Gyerekekkel is megvalósítható mini projekt, melyet ugyanolyan élvezetes elkészíteni, mint feldíszíteni. Szettbe rendezve szép ajándék válhat belőle.

Kellékek, amire szükséged lesz:

Videó - így készítsd el:

 

Karácsonyfadísz alakú edényalátétek

A karácsonyban az is jó, hogy az egész otthonunkat díszbe öltöztethetjük. Juthat az ünnepi hangulatból a fürdőszobától kezdve akár a konyhába is.

Ezekek az óriás karácsonyfadísz alakú edényalátétek pedig azon túl, hogy biztosan mosolyt csalnak a vendégeink arcára, még praktikusak is, a családi ebédek alkalmával ráhelyezheted a forró edényeket is. Kipróbáltam, bírja a hőt rendesen.

Villámprojekt: kb. fél óra alatt meghorgolhatod, szabadon alakítható, mind színben, mind méretben. Kevés az alapanyag igénye is, ezért szettben is bátran ajándékozható, minden konyhában jól jön.

A mintát tekintsd kiindulási alapnak, kísérletezz vele bátran. Nagyobbra horgolva lehet asztali tányéralátét, kisebbre készítve pedig a lakás bármely pontján karácsonyi dekoráció, fellógatva akár ablakdísz is. Mivel a minta nem bonyolult, ezért kezdők is nyugodtan nekifoghatnak.

Amire szükséged lesz (darabonként):

Itt most kifejezetten előny, ha lazán horgolunk, úgy fog szépen kiterülni, és nem lesz hullámos.

Rövidítések:

erp: egyráhajtásos pálca
ksz: kúszószem
lsz: láncszem

Minta:

12 db erp-ből varázskört készítünk, szorosra húzzuk (12)
1. sor: minden szembe 2 erp kerül (24)
2. sor: minden 2. szembe szaporítunk (36)

Ha edényalátétnek szánjuk, akkor méretben itt meg is állhatunk. Ha asztali tányéralátét szeretnénk horgolni, akkor a klasszikus szaporítás elve szerint haladunk tovább (a következő sorokban minden 3. szembe szaporítunk, majd minden 4. szembe szaporítunk...)

A sorok végén vagy ksz-mel zárunk és 2 lsz soremelést készítünk, vagy mutatok egy jobb módszert, amivel láthatatlanul tudsz sorzárást készíteni erp-nál. Ebben a rövid videóban megmutatom:

 

Ha elértük a kellő nagyságot a gömb résznél, akkor az utolsó szemet ksz-mel összekapcsoljuk az első szemhez, és ksz sorral végig megyünk a kör ívén. A szálat eldolgozzuk.
Az akasztó részhez a kúszószem sor bármelyik szeménél áthúzzuk a szürke fonalat, és 2 lsz-t horgolunk, majd 5 erp következik.
Megfordítjuk a munkánkat (visszája-hátulja néz most felénk), megint horgolunk 2 lsz magasítást, és a másik oldalán, visszafele újabb 5 erp jön.
Visszafordítjuk, hogy a színét lássuk újra. A következő 2 szembe kúszószem kerül, majd 5 lsz-mel kialakítjuk az akasztóját. A következő szembe visszaöltve végül 2 ksz-t horgolunk, a szálat eldolgozzuk.

Tartalomhoz tartozó címkék: Karácsony